CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Punct și de la capăt. Deputații au votat pentru revenirea la vechile norme de stabilire a sumei asigurării obiectelor industriale periculoase

6 februarie 2020 – La 28 noiembrie 2018,Parlamentul a adoptat modificări prin care se reglementa în mod expres mărimea sumei asigurării de răspundere pentru eventualele prejudicii în caz de avariere la obiectul industrial periculos, a cărei mărime, în dependență de categoria de pericol a obiectelor industriale periculoase, varia de la suma de 5 la 100 de milioane de lei.

Modificările au generat nemulțumirea comunității de afaceri. Aceștia au abordat subiectul cu factorii de decizie în cadrul dezbaterilor organizate în august 2019 pe platforma Consiliului Economic. Atunci reprezentanții businessului au menționat că stabilirea prin lege a unei mărimi fixe a sumei asigurării va genera creșterea până la 100 de ori a mărimii primei de asigurări, lucru care poate să ducă chiar la falimentarea unor companii. În urma modificărilor operate la Codul Contravențional sancțiunile stabilite persoanei juridice în acest context sunt de la 500 la 700 de unități convenționale.

Astăzi deputații au votat pentru revenirea la prevederile Legii 116/2012 de până la modificările din 2018, prin care mărimea sumei asigurării de răspundere pentru eventualele prejudicii se stabileșteîn baza rezultatelor evaluării riscurilor specifice contractului de asigurare pentru obiectele industriale periculoase.

Acum urmează cea de a două etapă Legiuitorul obligă Executivul să elaboreze în termen de 9 luni modificări legislative care să reglementeze unmecanism eficace și reciproc acceptabil de stabilire a sumei asigurării obiectelor industriale periculoase, astfel încât să fie animat spiritul de conștiinciozitate a agenților economici fără a impune achitarea unor sume exagerate în calitate de prime de asigurare.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Suedia.

 

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.