CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Legalizarea pieței miezului de nucă

30 decembrie 2019 – La finele anului 2019 Parlamentul a adoptat modificările în legislația bugetar-fiscală pentru anul 2020, care aduce, printre altele, noi reguli de activitate în domeniul de achiziționare și comercializare a miezului de nucă în Moldova. Prin aceste modificări se legiferează activitatea persoanei care achiziționează miezul de nucă de la oameni. Acum, pentru a putea efectua această activitate persoana trebuie să se înregistreze la Serviciul Fiscal de Stat.

Intermediarul va fi obligat să introducă într-un borderou informație despre regiunea și volumul de unde a fost achiziționat miezul de nucă. Tot noile prevederi stipulează că intermediarul care procură de la populație miezul de nucă declară pe propria răspundere că informația cu privire la originea mărfii corespunde cu informația din borderou.

Până la aceste modificări persoana intermediară care procura miezul de nucă de la populație și pe care ulterior o comercializa companiilor exportatoare, nu purta nici o răspundere pentru marfa tranzacționată. Asta deoarece în actele de achiziție pe care le întocmea în procesul de procurare a mărfii, intermediarul introducea datele personale ale vânzătorilor – care într-un final purtau ele răspundere, inclusiv fiscală, pentru miezul de nucă pe care îl vindeau. Or, uneori, în actele de proveniență a mărfii se introduceau și date eronate, cum ar fi o altă cantitate de marfă comercializată sau date de identitate despre persoane inexistente.

Într-un final toate aceste inexactități afectau procesul de obținere de către companiile exportatoare, a certificatului de origine a miezului de nucă, acest lucru complicând procesul de comercializare a acestui produs pe piețele externe. Subiectul a ajuns în vizorul Consiliului Economic în septembrie 2019 la solicitarea Asociației Businessului European și al Corpului de control al Prim-ministrului. Urmare a unui șir de întrevederi s-a constatat că problema este una mult mai largă și ține nu doar de achizițiile miezului de nucă dar este relevantă pentru întreg sectorul achizițiilor produselor agricole din horticultură și fitotehnie și a obiectelor regnului vegetal (pomușoare, alune etc).

Modificările propuse în cadrul discuțiilor au fost luate în calcul la adoptarea modificărilor la politica bugetar fiscală.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Suedia.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.