CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

În Moldova e mai simplu să faci afaceri în domeniul construcțiilor

Potrivit raportului anual Doing Business 2020, publicat de Banca Mondială, Moldova a crescut cu 16 poziții la compartimentul Acte permisive în construcții. Pentru prima dată în ultimii ani țara a avansat atât de mult la acest punct din clasament – de pe locul 172 pe 156.

La realizarea raportului Doing Business a fost luat în calcul rezultatul impunerii respectării cadrului normativ reformat de către autoritățile publice, reformă ce a durat doi ani cu participarea Ministerului Economiei și Infrastructurii și susținerea Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru.

Cu alte cuvinte, deși legea nu mai prevedea obținerea anumitor avize în domeniul construcțiilor, agentul economic era obligat de autorități să le obțină în continuare.

Din această cauză, conform studiului Băncii Mondiale “Doing Business”, antreprenorul care își desfășura activitatea în domeniul construcțiilor, trebuia să parcurgă 28 de proceduri care durau 276 de zile din întreg procesul de construire a unei clădiri exemplu. Mai mult ca atât, acest proces, prea birocratizat, cauza acte de corupție în domeniu.

Urmare a reformei, Doing Business 2020 menționează că în Moldova au fost eliminate 9 proceduri la compartimentul Acte permisive în construcții. Astfel businessul nu mai trebuie să obțină avize sanitare și de mediu pentru lotul destinat construcției; avize de mediu și sanitare pentru documentația de proiect. (alprazolam) Doing Business mai constată că după reformă, la finalizarea lucrărilor de construcție se organizează doar una din cele două comisii care existau anterior. Totodată, au fost eliminate și unele proceduri legate de efectuarea controlului în construcții, pa care astăzi organele abilitate, îl fac în baza riscurilor.

La expertizarea acestei reforme, promovate de Consiliul Economic, au participat experți internaționali din cadrul Corporației Financiare Internaționale (IFC) – Grupul Banca Mondială și al Agenției pentru Cooperarea Internațională a Germaniei (GIZ).

Indicatorul – Acte permisive în construcții din clasamentul Doing Business – nu întâmplător a fost ales pentru dezbateri de experții de la Consiliul Economic. Aici Moldova se poziționează cel mai prost în comparație cu alți indicatori.

Experții Corporației Financiare Internaționale din cadrul Consiliului Economic, susțin că reforma privind reducerea birocrației în domeniul construcțiilor, care a durat timp de doi ani încă nu a luat sfârșit, iar avansarea, atât de substanțială și în premieră a Moldovei la acest capitol – de pe locul 172 pe 156 – o consideră modestă. Asta pentru că, potrivit experților, există un potențial major de optimizare și debirocratizare a procedurilor, fără a compromite calitate și siguranța în construcții. Mai mult ca atât, un mediu de reglementare excesiv de complex, birocratizat și mai puțin clar, cauzează corupție, reduce din capacitatea de asigurare a siguranței și facilitează companiile mai puțin oneste, care tind să evite respectarea cerințelor de calitate și siguranță acoperind-se cu acte numeroase de la instituții/funcționari, obținute adesea cu încălcări .

Potrivit experților creșterea poziției Moldovei în clasamentele internaționale poate avea loc prin implicarea factorilor de decizie în asigurarea supremației legii, elaborarea prevederilor legale clare, simple și eficiente care să atingă scopului social – calitatea și siguranța cetățenilor.

Din 10 indicatori ai clasamentului Doing Business, poziția Moldovei s-a îmbunătățit la cinci indicatori, patru indicatori s-au agravat și un indicator a rămas neschimbat. În Doing Business 2020, Moldova se află pe locul 48 în rândul a 190 de țări, în scădere cu o poziție față de ratingul anterior. Acest lucru, potrivit experților, se datorează performanței mai mari a altor state în domeniul reformeilor.

Clasamentul Doing Business este efectuat de Banca Mondială și reprezintă un fel de carte de vizită, la capitolul climatul investițional, pentru statele participante la acest rating. Cu cât poziționarea statului, în acest clasament, este mai bună cu atât mai atractiv este pentru investitori.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Suedia.

 

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.