CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

img
Language

Subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman

19 septembrie 2019 – Parlamentul a aprobat pe 19 septembrie 2019 proiectul de lege privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman. Acest document era așteptat de mediul de afaceri, deoarece stabilește în mod clar procedurile de gestionare a acestor tipuri de deșeuri în Moldova.

Una dintre proceduri implică incinerarea acestor tipuri de deșeuri, ceea a fost imposibil în Moldova până acum. Până la apariția noilor reguli, toate aceste deșeuri erau îngropate în sol, depozitate la gunoiști și aruncate în râuri. În același timp, legea stabilește utilizarea fiecărui tip de deșeuri, asigurând un mod civilizat de distrugere, care nu aduce prejudicii mediului ambiant și sănătății oamenilor.

Gestionarea complexă a deșeurilor animale reprezintă unul dintre pașii importanți pentru lansarea exporturilor, deoarece asigură complexitatea lanțului de producție în acest domeniu. Problema a fost plasată pe platforma Consiliului Economic în mai 2017, în urma solicitării adresate  Prim-ministrului de către Asociația Businessului European. În această perioadă, experții Secretariatului Consiliului Economic au asigurat promovarea documentului în comun cu modificările făcute la legea privind incinerarea și coincinerarea deșeurilor.

Experții Secretariatului, prezenți la dezbaterile publice, organizate în Parlament, au subliniat necesitatea promovării legii privind deșeurile în comun cu proiectul de lege privind subprodusele animale și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Suedia.

Căutare

Mai citește

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.