CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Procesatorii de carne dezbat la Consiliul Economic problemele din domeniu

12 septembrie 2019 – Reprezentanții comunității de afaceri din domeniul procesării cărnii din Moldova au ridicat astăzi un șir de probleme legate de domeniul în care activează.

Așa, la dezbaterile organizate în cadrul unui grup de lucru ad-hoc din Consiliul Economic creat la solicitarea Ministerului Economiei și Infrastructurii, au fost prezentate informații despre situația din domeniu.

Potrivit datelor, la începutul anului 2018 în total în Republica Moldova activau 52 de companii de fabricare a produselor din carne și mezeluri. Antreprenorii susțin că una din cele mai mari provocări o constituie lipsa, în cantități necesare, a materiei prime de calitate înaltă.

Oamenii de afaceri susțin că statul trebuie să revadă atât strategia de dezvoltare a sectorului agroindustrial, cât și să prevadă o nouă modalitate de distribuire a cotei anuale de import la carne din UE. La momentul actual, de exemplu pentru carnea de porc din UE cota de import constituie 4000 de tone pe an, care se epuizează cam pe la mijlocul anului, spun antreprenorii. Încă 4000 de tone pentru Moldova constituie cota de carne de găină importată din UE.

Un alt subiect dezbătut a ținut de prezența pe piață a unor cantități de carne fără acte de proveniență care ar ajunge aici din regiunea Transnistreană.

Potrivit reprezentanților Serviciului Vamal prezenți la ședință, în Republica Moldova în ultimii ani drastic a scăzut contrabanda cu carne, inclusiv din partea stângă a Nistrului. Ultima tentativă de introducere ilegală a cărnii din regiunea Transnistreană pe malul drept al Nistrului, în cantitate de 360 de kilograme, s-a înregistrat în luna mai 2019.

Ședința de astăzi a avut loc la inițiativa Ministerului Economiei și Infrastructurii, reprezentanții cărora au menționat că subiectele ridicate de comunitatea de afaceri urmează să fie dezbătute minuțios în perioada următoare.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Suedia.

 

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.