CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

img
Language

Parlamentul a votat în două lecturi modificările la legislația privind incinerarea deșeurilor

16 august 2019 – Conform noii legi, deșeurile (cu excepția anvelopelor uzate) pot fi incinerate sau coincinerate numai de companiile care îndeplinesc criteriile riguroase de ardere a deșeurilor, prevăzute de lege. Aceste instalații, printre altele, trebuie să se încadreze în rigorile de poluare a aerului  cu metale grele, dioxine, furani etc., rezultate din incinerarea sau coincinerarea deșeurilor. Comunitatea de afaceri susține că problema este una foarte mare pentru Moldova.

Acest subiect a fost alertat de comunitatea de afaceri în 2016 la Consiliul Economic. Asociațiile de business în comun cu ministerul de resort și ecologiștii au expertizat o serie de propuneri de modificare a legislației, care au fost dezbătute în cadrul platformei.

Versiunea finală a acestor propuneri a fost înaintată parlamentarilor spre adoptare.

Conform unor date, în țară doar 10% din deșeurile reciclabile sunt recuperate. Restul de 90% sunt depozitate la gunoiști sau nimicite ilegal prin ardere sau îngropate în sol cu un impact ireversibil asupra mediului ambiant.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Suedia.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.