CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Încălțămintea second hand ar putea reveni pe piețele din Moldova

16 august 2019 – Importatorii de mărfuri second hand solicită scoaterea restricțiilor la introducerea în țară a încălțămintei folosite. Oamenii de afaceri spun că interdicțiile au fost impuse nejustificat și au favorizat pe parcursul anilor concurența neloială, iar consumatorul a fost privat de o diversitate a calității la aceste tipuri de produse la prețuri accesibile.

Subiectul a fost discutat în cadrul platformei Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM la solicitarea Ministerului Economiei și Infrastructurii și a consilierului Prim-ministrului pe probleme economice.

Businessul din domeniu mai spune că statul a introdus câțiva ani în urmă restricțiile și din perspectiva pericolului pe care ar putea să-l prezinte încălțămintea second hand pentru sănătatea publică. Prezent la ședință reprezentantul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a menționat că instituția pe care o reprezintă, susține eliminarea restricțiilor la importul încălțămintei second hand. Acestea ca și hainele folosite sunt supuse dezinfectării până a fi introduse în țară.

Potrivit importatorilor astăzi, deși sunt interzise importul și comercializarea încălțămintei second hand, aceasta se vinde liber în piețele din țară. Oamenii de afaceri spun că prin impunerea interdicțiilor, crește contrabanda cu aceste produse iar statul are doar de pierdut.

Potrivit oamenilor de afaceri, în Moldova doar în 2016 au intrat peste 200 de TIRuri cu haine second hand. Calculele estimative arată că, dacă ar fi exclusă interdicția, anual în țară ar intra cca 100 de TIRuri cu încălțăminte folosită. Vămuirea unui singur camion cu această marfă, care e cu o treime mai scumpă de cât hainele de mâna a doua, ar aduce bugetul statului între 400 și 450 de mii de lei. Reieșind din aceste cifre, spun reprezentanții comunității de afaceri, statul ratează anual cel puțin 45-50 de milioane de lei, bani care alimentează economia tenebră.

Importatorii solicită autorităților statului să scoată interdicțiile cu privire la importul încălțămintei second hand în Moldova prin efectuarea modificărilor necesare la HG nr. 427 din 07.06.2001.

Prezenți la dezbateri reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, Serviciului Fiscal, Serviciul Vamal, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Social și Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor au avut posibilitatea să acorde antreprenorilor toate întrebările de precizare pe marginea subiectului.

Subiectul urmează să mai fie supus dezbaterilor publice, după care va fi elaborată o poziție consolidată pe marginea subiectului. Secretariatul Consiliului Economic va monitoriza evoluția subiectului, va organiza discuții suplimentare în parteneriat cu instituțiile de resort.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Suedia.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.