CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Mecanismul de stabilire a sumei asigurării obiectelor industriale periculoase nemulțumește businessul

9 august 2019 – Comunitatea de afaceri solicită revizuirea legii privind securitatea industrială a obiectelor industriale periculoase. Subiectul a fost dezbătut în cadrul Platformei Consiliului Economic la solicitarea Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Reprezentanții businessului spun că modificările operate acum 8 luni au condus la creșterea, în unele cazuri de zeci de ori a primelor de asigurări. Ultimele modificări ale legii cu privire la securitatea industrială a obiectelor industriale periculoase reglementează expres mărimea sumei de asigurări, care variază în dependență de categorie, de la 5 milioane de lei până la 100 de milioane de lei.

Anterior, mărimea sumei asigurării de răspundere pentru eventualele prejudicii se stabilea în baza rezultatelor evaluării riscurilor specifice contractului de asigurare pentru obiectele industriale periculoase în în lipsa unor reglementări clare, aceasta putea fi influențată mai mult de concurența între companiile de asigurări și dorința agenților economici de a achita prime de asigurări cât mai mici. Reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii au menționat în cadrul ședinței că modificările legislative trebuie revăzute deoarece generează confuzii și cheltuieli exagerate pentru comunitatea de afaceri.

Participantii la sedinta au mentionat necesitatea ajustarii cadrului normativ și crearea unui mecanism eficient de stabilire a sumelor asigurate, în dependență de riscurile specifice contractului de asigurare pentru obiectele industriale periculoase, iar până la ajustare să se revină la prevederile anterioare modificărilor din 2018 ale legii.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Suedia.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.