CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

img
Language

Incinerarea și coincinerarea deșeurilor ar putea fi permise chiar din acest an!

29 iulie 2019 – Modificările articolului 17 din legea 209, care permit incinerarea și coincinerarea deșeurilor, ar putea fi propuse deputaților spre votare până la finele acestei veri. Despre aceasta a anunțat Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari în cadrul dezbaterilor publice, organizate pe marginea subiectului la Parlament.

Deșeurile vor putea fi incinerate și valorificate energetic doar de acele companii care se vor încadra în criterii riguroase de ardere a resturilor, prevăzute de lege. Acestea vor trebui să dispună de instalații care printre altele, vor fi verificate la capitolul emisiilor în aer (metale grele, dioxine, furani etc) urmare a incinerării sau coincinerării deșeurilor.

Vicespeakerul Legislativului a menționat în cadrul dezbaterilor că modificările propuse de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului la legea 209 privind deșeurile sunt bune și necesită o promovare rapidă.

Prezenți la dezbateri, reprezentanții comunității de afaceri au subliniat că acest subiect a fost alertat de business acum doi ani în cadrul Consiliului Economic pe lângă prim-ministrul RM. Asociațiile de afaceri în comun cu ministerul de resort și ecologiștii au expertizat un șir întreg de propuneri de modificări ale legii menționate, dezbătute în cadrul platformei, varianta finală a cărora s-au regăsit în modificările propuse deputaților spre adoptare.

Comunitatea de afaceri susține că problema este una foarte mare în Moldova. Potrivit unor date, în țară doar 10 la sută din deșeurile reciclabile se recuperează. Restul 90% sunt depozitate la gunoiști. În cadrul dezbaterilor reprezentanții de la Î.M. Regia „Autosalubritate” au anunțat că doar în Chișinău anual sunt colectate cca 200 de mii de tone de deșeuri.

Potrivit participanților la discuții avantajele incinerării și coincinerării sunt, printre altele, reducerea cantității de deșeuri depozitate, precum și valorificarea energetică a resturilor, ceea ce permite o economie a resurselor energetice. În Europa, în unele state, depozitarea deșeurilor nu mai are loc iar prelucrarea acestora se face sută la sută.

Experții Secretariatului Consiliului Economic, prezenți la dezbateri au atenționat însă și despre necesitatea promovării concomitente a legii privind deșeurile și a proiectului de lege privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman.

Ori incinerarea deșeurilor din sectoarele agroalimentare poate reduce substanțial riscul de poluare a mediului cu resturi alimentare și animaliere care astăzi sunt îngropate în sol sau aruncate la gunoi.

Secretariatul Consiliului Economic va monitoriza evoluția promovării acestor documente și în continuare.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Suedia.

 

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.