CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Experiența Consiliului Social-Economic din China în vizorul experților de la Chișinău

Reprezentanții Consiliilor Economice din Moldova și China s-au întâlnit la Beijing. În cadrul întrevederii, vicepreședintele Consiliului Social-Economic din China XU Zhenhuan a menționat importanța vizitei de studiu pe care o întreprind experții de la Chișinău, în frunte cu șeful Secretariatului Ion Lupan, în capitala chineză. XU Zhenhuan a subliniat că Guvernul chinez a acordat permanent o importanță majoră dezvoltării relațiilor moldo-chneze.

Experții Secretariatului Consiliului Economic pe lângă prim-ministrul RM au menționat la rândul lor că vizita de studiu, care are loc la invitația părții chineze, le va permite să studieze mai îndeaproape experiența Consiliului Social-Economic din China. Un aspect separat care a generat interesul experților de la Chișinău ține de modul în care Consiliul Social-Economic chinez interacționează cu  comunitatea de afaceri și instituțiile statului atunci când asistă subiecte economice.

Vicepreședintele Consiliului Social- Economic din China XU Zhenhuan a menționat la rândul său că vizita colegilor de la Chișinău reprezintă o oportunitate bună pentru fortificarea comunicării dintre statele noastre, care trebuie să ducă la o cooperare ce să rezulte în strategii de dezvoltare avantajoase pentru mediul de afaceri din Moldova și China.

Prezent la întrevederea celor două Consilii, Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Populară Chineză Denis Jelimalai, a menționat că Consiliul Social-Economic al Chinei este un organ de importanță majoră, a cărui recomandări și sugestii la subiectul dezvoltării mecanismului de dezvoltare economică sunt luate în considerare de conducerea de vârf a Chinei, precum și de instituțiile de resort. Potrivit ambasadorului, vizita delegației moldovenești reprezintă un prilej unic pentru experții din Moldova să studieze experiența Chinei în edificarea economică și realizarea ceea ce astăzi o lume întreagă numește miracolul chinez.

Experții de la Chișinău au menționat în cadrul întrevederii cu omologii chinezi că pentru Moldova atragerea investițiilor chineze reprezintă una din cele mai importante priorități. O atenție tot mai mare față de țara noastră o manifestă și comunitatea de afaceri din China. La momentul actual în Moldova deja își desfășoară activitatea 86 de agenți economici chinezi. Iar Consiliul Economic pe lângă prim-ministrul RM va rămâne permanent deschis la solicitările reprezentaților comunității de afaceri care contribuie la dezvoltarea economică a RM, au menționat experții de la Chișinău.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă prim-ministrul RM precum și consilierul principal de stat al premierului pentru politica externă Andrei Galbur și șefa Centrului pentru armonizarea legislației din cadrul Cancelariei de Stat Natalia Sucevanu, care fac parte din delegația oficială de la Chișinău se vor afla în capitala Chineză până pe 28 aprilie 2019. În cadrul vizitei de studiu experții urmează să aibă un șir de întrevederi cu oficiali chinezi în cadrul cărora vor fi discutate subiecte legate de facilitarea mediului de afaceri.

Vizita delegației de la Chișinău în China are loc cu suportul și susținerea Corporației Financiare Internaținale Grupul Băncii Mondiale și a Oficiului din Chișinău al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul Grupului Băncii Mondiale ”Reforma climatului investițional”, finanțat de Suedia.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.